Inklaringskosten en douaneformaliteiten

De inklaringskosten of douaneformaliteiten zijn de kosten die de douane of het post- of koeriersbedrijf rekent voor het afhandelen van de inklaring van geimporteerde goederen. Deze kosten bestaan onder andere uit de douaneaangifte van de goederen, het voorschieten van de verschuldigde douanerechten, BTW en andere heffingen, opslagkosten en de administratieve afhandeling.

bpost

De hoogte van de inklaringskosten zijn bij bpost afhankelijk van de waarde van de zending (de waarde van het product exclusief de verzendkosten).

  • € 0,- voor zendingen waarvan de waarde maximaal € 22,- bedraagt
  • € 12,- voor zendingen waarvan de waarde minder dan € 150,- bedraagt
  • € 30,- voor zendingen waarvan de waarde meer dan € bedraagt

UPS

UPS rekent een "voorschotprovisie" voor de douaneinklaring. Het te betalen bedrag is minimaal € 10,50 of 2,5% van de waarde van het voorgeschoten bedrag. Het voorgeschoten bedrag bestaat uit de BTW, invoerrechten en eventuele andere administratieve kosten. Voorbeeld: u heeft goederen ingevoerd waarover u € 500,- aan BTW en invoerrechten moet betalen. Het voorschotprovisiebedrag wordt dan € 500 x 2,5% = € 12,50

USPS

United States Postal Service (USPS) is het nationale postbedrijf van de Verenigde Staten. Dit overheidsbedrijf heeft geen filialen in het buitenland en draagt zendingen in Belgë over aan bpost. Bpost verzorgt vervolgens de afhandeling en bezorging. De kosten die bpost rekent kunt u elders in dit artikel vinden.