Zoeken in de TARIC database

Via het zoekscherm van de calculator kunt u rechtstreeks zoeken in de TARIC database, de Europese database waarin alle douanerechten en heffingen zijn vastgelegd.

Uw zoekopdracht wordt naar de TARIC-database gestuurd en het resultaat wordt in een nieuw venster geopend. Als uw zoekterm in de database voorkomt zal er een lijst getoond worden met aan de linkerzijde de TARIC-code en de bovenliggende categorie├źn. Uw zoekterm wordt gemarkeerd in de resultaten.

Welk invoerrechtenpercentage dient u te gebruiken

Het juiste invoerrechtenpercentage kunt u vinden door te klikken op de cijfercode naast het gemarkeerde resultaat. Er zal een lange lijst verschijnen met landen en bijbehorende tarieven en eventuele uitzonderingen.

Als u een product in een webwinkel besteld heeft geldt vaak het tarief dat staat onder "Douanerecht derde landen" onder de kop "ERGA OMNES (ERGA OMNES)". Dit is het algemene tarief dat geldt wanneer er geen uitzonderingen van toepassing zijn. Een product kan vrijgesteld worden van invoerrechten of juist extra belast worden op basis van de herkomst. Bestudeer de lijst daarom goed om verrassingen te voorkomen.